GALLBLÅSA (GB)

Gallblåsan är en Yang-process som tillhör elementet Trä och är parad med Lever (LV- Liver).  

Gallblåsan är inte så självgående utan följer Leverns funktion där det gäller att upprätthålla fritt flöde av Qi i hela kroppen. Den lagrar och utsöndrar galla (hos människor, hästen har ingen gallblåsa). Den kontrollerar muskler och senor och beslutsförmågan. 

Även om hästen inte har någon gallblåsa så har den en vitt utsträckt GB-meridian som löper över hela kroppen. På häst kan den t ex när Lunga är i underskott, uppvisa smärtsymptom då den hamnar i relativt överskott. Framför allt kan det märkas genom ömhet på korsmuskulaturen och på utsidan av bakbenen. Överskott kan också visa sig som, bitter smak i munnen (sura uppstötningar), överdriven ilska (uttrycket "spy galla" kommer härifrån) och kort stubin. 

Med matsmältningsstörningar kan kolik följa, fast orsaken kanske ligger i underskott i en Yin-process.

Det är alltså den Yin-process som gör att GB hamnar i överskott som ska behandlas. Man kan dock behandla punkter på GB för symptomlindring och när det gäller t ex läkning av senskador finns det mycket relevanta behandlingspunkter.  

Förekommande symptom vid underskott är ofta av psykisk art: 

  • Lättskrämd
  • Hjärtklappning
  • Beslutsångest
  • Sömnslöshet
  • Sömnstörningar, överdrivet drömmande

I menyn under Mer om TCM kan ni finna exempel på symptom vid disharmonier i respektive process, men man kan inte dra slutsatser av dem före hästen är undersökt och hela mönstret är lagt även om symptomlistan kan vara tankeväckande. Symptomen kan ibland vara nästan motsatta inom samma process beroende på om disharmonin beror på underskott eller överskott av Qi och grundorsaken kan vara en annan process i under- eller överskott.